läst/titt tips

Denna blogg kommer att alltid presenteras med bilder och lite text och den läses bäst från botten och upp om ni önskar rätt flöde i bloggen. Skulle ni undra något eller få ett mer uttömmande beskrivning så lämna en kommentar vid aktuellt inlägg där jag också lämnar svar, önskas mail svar så glöm inte skriva mail adress!

söndag 14 september 2014

Jordrör delux

I "lönndom" grävdes även ett jordrör(lånad bild) ner föra året då vatten och avloppet byttes ( i eget separerat schakt) 

Inom alternativ rörelse/boende så använd det för att temperera luft till kyl/svalskåp men det ska det inte användas till här;) Tempererad luft är också automatisk avfuktat (vid temperatur sänkning) och en fukt "tjuv" om det för in i ett varmare utrymme så vad ska jag ha det till? det får se se beroende på utfall av tester men förhoppningsvis är att skapa ett lätt "övertryck" i torpargrunden och sommar tid ska inte varm fuktigt luft "läcka in" och lika så vinter ska inte -20 grader kall luft på samma sätt "läcka" in och summa kardimumma så Bättre fuktkontroll sommarhalvåret!
Varmare torpargrund vintertid!

Blir det inget av ovan så har jag redan en kanon torr och fin torpargrund så det kanske bara blir ett intressant experiment;)

Lite fakta: diameter 110mm,  44meter lång nergrävt mellan 2-4 meter sluttande utåt,  volym ca 583liter, kollektor yta ca 16m2 , fläkt friflödande ca 90m3/tim uppskattad faktisk flöde ca 20-40m3/tim (kommer att mätas)

Temperatur innan start ca 13 grader in och ut lopp av röret,  vi får se vad 20 grader i luften och ca 4-8 garder i marken åstadkommer.


(vid kylskåp bugge rekommenderas minsta längd 20 meter, minsta djup minst 1,2 meter och sådana lösningar kan man göra självdrag men den principen orkar jag inte förklara här:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar